×

Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir bahçenin bakım işlerini maddeler halinde ele almak gerekirse;
-Çimlerin biçilmesi
-Bitki budamalarının yapılması
-İlaçlama ve gübreleme çalışmaları
-Yabani ot temizliği ve çapalama işlemleri
-Çöp ve yaprak temizlikleri şeklinde sıralayabiliriz.

Çimlerin Biçilmesi;
Çim biçim işlemlerinin haftalık periyotlarda düzenli olarak yapılması gerekliliği, tüm bahçe sahipleri ve işin erbapları tarafından bilinen bir gerçek. Fakat her işte olduğu gibi, çim biçiminde de hassas noktaların olduğu unutulmamalıdır. Bitkilerde olduğu gibi, çimlerinde sonbahar döneminde uyku evresine geçtiği bilinmektedir. Bu dönemlerde çim biçimlerine ara vermek, çimin sağlıklı gelişimi için oldukça faydalıdır. Ayrıca çimlerin, bir sonraki hafta işim kolaylaşsın mantığıyla derin biçilmesinden kaçınılmalıdır. Hassas bir denge gözetilmesi gereken önemli hususlardan biride çim biçim yüksekliğidir. Aksi halde çimin derin biçilmesi, kök yapısına zarar verebileceği gibi, uzun bırakılması da çim yaprakları arasına, gün ışığının daha az girmesine neden olacağından, yaprak diplerinde sararmalara neden olacaktır. Çim biçiminin temiz ve çim açısından sağlık sorunu teşkil etmemesi için makine bıçaklarının keskinliğine ve temizliğine dikkat edilmelidir.

Bitki Budamalarının Yapılması;
Tüm bitkilerin budanma isteği, türün verimliliğine göre değişkenlik gösterir. Fakat bu değişkenlik bazı temel budama kurallarında farklılığa neden olmamaktadır. Sağlıklı bir budama için bitkinin uyku evresine geçtiği sonbahar, yada yeni yeni uyanmaya başladığı ilkbahar dönemleri tercih edilmelidir. Budamanın en dikkat edilmesi gereken noktası, kullanılan araçların steril olması gerekliliğidir. Yapılan araştırma ve gözlem çalışmalarında, bitki hastalıklarının çoğunun yaygın hale gelmesi, düzenli olarak sterilize edilmeyen budama ekipmanlarından kaynaklı olduğu görülmektedir. Ayrıca budama ekipmanlarının keskinliği de oldukça önemlidir, aksi bir durumda körelmiş makaslar ile yapılan budama işlemlerinde, makasların kesmekten çok, dal uçlarını kırarak ve sıkıştırarak kopardığı görülmektedir. Bu da, bitkinin budama noktalarının daha fazla hava ve ışığa temasına neden olduğundan; sık rastlanan, uçlarda sararmalar ve hatta ileri boyutlarda, su birikmeleri paralelinde mantar hastalıklarına neden olduğu göze çarpmaktadır.

İlaçlama ve Gübreleme Çalışmaları;
Bir bitkinin ilaçlanması, tüm bahçenin korunmasına oldukça fayda sağlayan bir işlemdir. Çünkü bir bitkide peydah olan hastalık ve böcek unsurları, müdahale edilmediği takdirde, rüzgar yoluyla çok kısa sürede tüm bahçeye yayılabilmektedir. İlaçlama işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur doğal su kaynaklarını kirletici pestisit esaslı ilaçların kullanılmamasıdır.
İlaçlama periyotlarının da belirlenirken, böcek ve hastalığın bitkiye konak olması beklenilmemelidir. Böcek oluşumu var olduğunda kullanılan dozların altında bir dozlama ile, 15 günde bir tüm bitkilerin ilaçlaması yapılabilir. İlaçlama yaparken gözlük, maske ve eldiven gibi tüm güvenlik önlemlerinide aldığınızdan emin olmanız faydanıza olacaktır.
Gübreleme işlemlerinin, doğal kaynaklı içerikler kullanıldığı sürece bitkiye uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Unutulmamalıdır ki doğar içerikli gübreler de, tamamıyla bir toprak yapısının ihtiva edeceği minarelleri içermektedir. Fakat tek başına toprakta bulunan bu enzimler her zaman yeterli olmamaktadır. Toprakta minarel ve vitaminlerin yetersiz kaldığı durumlar olduğundan dolayı, gübreleme çalışmalarının gerekliliği yadsınamaz.

Yabani Ot Temizliği ve Çapalama İşlemleri;
Yabani otlar çok hızlı gelişim gösterirler. Bundan dolayıda çoğalıp yayılması beklenilmeden ve ilave ilaç vb. dış kaynaklara ihtiyaç duymadan, bahçe bakımın yapıldığı her periyotta, kontrollerin yapılarak kökleri ile birlikte temizlenip alandan uzaklaştırılmalıdır.
Bitki diplerinin çapalama hususuda oldukça önemlidir. Aksi halde bitki sertleşmiş, çapalama işlemlerinin yapılmadığı sert bir tabakadan, ihtiyacı olan suyu alamayacağından dolayı, yetersiz beslenme ve su kaybı sorunları yaşar. En az ayda bir kez toprak çapalama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Çöp ve Yaprak Temizlikleri;
Bir bahçe bakım işi, yalnızca çim biçiminden ibaret değildir. Sizlere güvenerek bahçesini teslim eden insanlar, hiçbir zaman bahçelerinde gözlerini rahatsız edecek herhangi bir ot parçasıda, keyiflerini kaçıracak herhangi bir kirlilikte istemezler. Kendi bahçenizin bakımı yapan bireylerseniz ise de bizzat kendi kullanımınıza açık bu alanların temizliği sizler için oldukça önemlidir. Bahçenin genel temizliği bir bahçenin görüntü kirliliğine bizzat etki eden unsur olsada, bu kirliliğin içlerinde hastalıkta barındırdığı ihtimali unutulmamalıdır.

Yeşilli günler dileriz.

Yorum gönder